Menu

Clubgrensrechter TAC ’90 in beroep tegen straf na mishandeling scheidsrechter

0 Comment


ALPHEN AAN DEN RIJN – De clubgrensrechter van TAC ’90, die door de tuchtcommissie van de KNVB voor drie jaar is geschorst, is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Het hoger beroep zal vermoedelijk in de winterstop dienen.

De spits van TAC ’90 accepteerde zijn straf (drie jaar schorsing, red.) wel. Datzelfde geldt voor de vereniging TAC ’90, waar het eerste elftal vijf punten in mindering kreeg en voorwaardelijk uit de competitie is genomen.

De spits en clubgrensrechter van de Haagse voetbalclub hebben de scheidsrechter van dienst geslagen.

Wat gebeurde er?

Het was een rumoerige wedstrijd op zondag 13 november. Qua voetbal een aantrekkelijke wedstrijd, maar na verloop van tijd keerde het publiek zich tegen de scheidsrechter. Voor het goedkeuren van een doelpunt van Alphense Boys, terwijl de assistent-scheidsrechter van TAC vlagde voor buitenspel, en het affluiten van een aanval van TAC vanwege buitenspel – op advies van de clubgrensrechter van Alphense Boys – zette kwaad bloed.

‘Ik denk dat van de 100 toeschouwers er 80 niet voor het voetballen kwamen’, zei Alphense Boys-trainer Aad van den Berg na afloop in een interview met Studio Alphen. ‘Mijn spelers zeiden na afloop ook dat ze van het publiek langs de zijkant heel veel ziektes naar het hoofd geroepen kregen. Alles wat ze deden was een grote ziekte en ellende. Dan moet je je kapot schamen. Het is misschien een beetje de maatschappij, maar ik vind het vreselijk.’

Wedstrijd bijna gestaakt in rust

De clubgrensrechter van TAC ’90 werd in de eerste helft weggestuurd door de scheidsrechter. Hij bleef verhaal halen bij de arbiter na het goedgekeurde, in zijn ogen, buitenspeldoelpunt. De scheidsrechter was de tirade aan zijn adres zat en stuurde de assistent-scheidsrechter weg. Een nieuw persoon moest het restant van de wedstrijd vlaggen namens TAC ’90.

In de rust overwoog de scheidsrechter de wedstrijd definitief te staken. De leidsman had daarover telefonisch overleg met de KNVB in Zeist. Na een extra lange rust, besloot de arbiter de wedstrijd toch voort te zetten.

Mishandeld

In blessuretijd ging het mis. Eerst kreeg de trainer van TAC ’90 rood vanwege aanmerkingen op de leiding over opnieuw een – in zijn ogen – foute beslissing van de scheidsrechter. Toen de spits zag dat zijn coach de rode kaart kreeg, stormde hij met gebalde vuist op de leidsman af om verhaal te halen. Zijn teamgenoten konden voorkomen dat het op dat moment escaleerde maar ook de aanvaller van TAC ’90 kreeg rood voor zijn aanval.

Vanaf dat moment kon hij zijn emoties niet beheersen. De spits van TAC gaf de scheidsrechter een klap in zijn gezicht. De scheidsrechter besloot daarop direct af te fluiten. De spits van TAC ’90, die even later door de gealarmeerde politie werd aangehouden, ontkent de arbiter geslagen te hebben. Op basis van getuigenverklaringen, die het slaan hadden gezien, is de aanvaller veroordeeld door de tuchtcommissie van de KNVB.

Op weg naar de kleedkamer ontstaat er een woordenwisseling tussen de scheidsrechter en de eerder weggestuurde clubgrensrechter. De clubgrensrechter pikt niet wat de arbiter tegen hem terugzegt en viel hem aan. De clubgrensrechter beweert dat de scheidsrechter hem hoerenzoon noemde, maar dat wordt ontkent door getuigen. Ook de clubgrensrechter is die middag gearresteerd door de politie op het complex van TAC ’90.

Rol scheidsrechter

De uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB staat los van het strafrechtelijk onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie. Niet alleen de scheidsrechter heeft aangifte gedaan van mishandeling, ook heeft TAC ’90 aangifte gedaan tegen de scheidsrechter. Volgens TAC heeft de arbiter gedreigd met een pistool terug te keren naar TAC ’90 om de club kapot te maken. Ook zou hij kwetsende taal hebben geuit en een snijdende beweging met zijn vinger naar zijn nek hebben gemaakt.

Bron: www.studioalphen.nl

Clubgrensrechter TAC ’90 in beroep tegen straf na mishandeling scheidsrechter